ISTORIE

Reprezentantul diplomației URSS, Eduard Șevarnadze, primul care a vizitat România după Revoluție

Prima vizită străină în România, imediat după evenimentele din 1989 a fost a șefului diplomației sovietice Eduard Șevarnadze

„În 1989 am fost primul care a vizitat Bucureștiul când președintele Iliescu era înconjurat de tancuri. I-am spus că Uniunea Sovietică este cu el” – ȘEVARNADZE, Eduard. Shevardnadze feels betrayed by the West. The Telegraph, 27 noiembrie 2003.

Cel puțin la nivel oficial vizita lui Șevarnadze la București s-a petrecut pe 6 ianuarie 1990, dar este interesant că fostul lider sovietic vorbește în interviul citat despre „vizita din 1989.”

Este posibil ca Șevarnadze să fi trecut de două ori prin București, prima dată în timpul evenimentelor din decembrie 1989 și încă o dată la începutul lui 1990 după ce apele se mai liniștiseră. Sau poate că Șevarnadze ne-a arătat că revoluția declanșată în 1989 a continuat, în diferite forme, și pe parcursul anului 1990…

Însă, indiferent câte vizite a efectuat Șevarnadze la București în timpul acelor evenimente, trebuie remarcat interesul rușilor pentru țara noastră și prezența lor imediat după instalarea noii puteri. 

Eduard Shevardnadze și Ion Iliescu, București 6 Ianuarie 1990
Eduard Shevardnadze și Ion Iliescu, București 6 Ianuarie 1990

Venirea lui Șevarnadze la București poate căpăta alte valențe dacă analizăm și declarația lui Erich Honecker, fostul lider comunist est-german, care vorbind despre o strategie pe termen lung a KGB-ului a evocat „o scurtă vizită a lui Șevarnadze pe țărmul Mării Negre în toamna lui 1984, adică încă în timpul lui Cernenko, în cursul căreia s-a căzut de acord că totul trebuia să se schimbe în Uniunea Sovietică” 

Eduard Shevardnadze și Adrian Năstase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.