SovRomTransport, înființată de Stalin și desființată de Hrușciov
În primăvara anului 1945, după ce Moscova și-a asigurat controlul scenei politice din România, sunt puse bazele fondării unor societăţi mixte româno-sovietice. Prin intermediul acestor entități, URSS urmărea controlul şi exploatarea economiei românești, depă cum a procedat și-n celelalte state socialiste. Așa începe istoria Sovromtransport
Caracatița Petromin. Externalizarea flotei de petroliere și mineraliere
În Constanta, dacă ai ocazia să dicuți cu oamenii care au trăit momentele „renașterii capitalismului” din anii ’90, și care eventual au avut o legătură și cu fosta flotă, vei descoperi amintiri despre „jaful de la Petromin” și mai puțin spre deloc despre fosta mare companie de tancuri și vrachiere a statului român.
Cum a apărut în 1913 prima firmă românească privată de shipping
Prima Societate Națională de Navigație Maritimă denumită “România” a fost constituită la 27 noiembrie 1913, cu un capital social inițial stabilit la 10 milioane de lei, deschizându-se subscripție publică, în zilele de 29 și 30 noiembrie, pentru acoperirarea acestei sume. Extraordinara credibilitate a băncilor și a membrilor fondatori au făcu ca, sumele subscrise să depășească…
Compania de Navigație Maritimă ROMLINE SA
După reorganizarea realizată prin HG 494, companiei ROMLINE i-au revenit 81 de nave, între 1920 și 16.468 tdw, cu o capacitate totală de 658.120 tdw, destinate transportului de mărfuri generale în vrac, mărfuri containerizate, a vehiculelor rutiere sau a vagoanelor încărcate cu marfă.
Compania mixtă româno-libiană „ROLISHIP”
Încă de la fondare, statul român prin IEFM NAVROM a deținut o participația majoritară de 51% în timp ce diferența de 49% a revenit statului libian prin compania „LAFICO” (Libyan Arab Foreign Investment Company) din Tripoli.
Compania de Navigaţie Maritimă NAVROM SA
Schimbările declanşate în societatea românească de evenimentele din decembrie 1989, au impus şi în sectorul naval transformări de esenţă, având în vedere faptul că flota comercială era supradimensionată, confruntându-se cu numeroase probleme financiare.



Companiile de navigație românești
Prin HG 494 din 9 mai 1990 emisă de Guvernul Petre Roman, care-și produce efectele în perioada 15 mai – 1 iunie 1990, după publicare în Monitorul Oficial, IEFM Navrom Constanța a fost divizată în următoarele trei companii maritime specializate: CNM Navrom SA, CNM Romline SA și CNM Petromin SA.
Pe lângă acestea, la nivelul anului 1990 statul român deținea ICE Navlomar și compania mixtă româno-libiană Roliship.
ICE Navlomar asigura serviciile de navlosire pentru ICE Dunărea și compania mixtă româno-cipriotă Crescent Commercial and Maritime Ltd.

Abonează-te la blogul meu
Vei primi un mail la fiecare nouă postare