ȘTIRI

Salvarea petrolierului „DELFI”

În cursul nopții de 13 spre 14 februarie 2018 un tanc petrolier aflat la 16 mile travers de Constanța a transmis un disperat SOS  prin care sesiza că se află în stare de dificultate. În scurt timp autoritățile portuare au fost informate că este vorba despre nava „Delfi” – pavilion Republica Moldova. Comandantul a transmis că nava sa are o gaură de apă și riscă să se scufunde solicitând autorităților române salvarea vaporului și a echipajului.

Comunicatul Autorității Navale Române

În data de 13 februarie, în jurul orei 19:30, Autoritatea Navală Română a primit o alertă de distress transmisă de comandantul navei DELFI, sub pavilion Republica Moldova, aflată în derivă la 12 mile nautice travers de intrarea în Portul Constanța Sud Agigea, care a solicitat intervenția pentru salvarea navei și echipajului. Acesta a raportat totodată existența unei fisuri în camera mașinilor, cu infiltrare de apă în debit consistent, ceea ce a făcut ca nava să nu mai poată folosi mașina și să rămână în blackout, în pericol real de scufundare.

Petrolierul DELFI - Moldova

Petrolierul „DELFI” – Moldova

Cele două servicii MRCC și VTMIS din cadrul Centrului Maritim de Coordonare al ANR au acționat imediat, constituindu-se un grup de coordonare care a conlucrat foarte operativ și eficient cu partenerii implicați efectiv în operațiunea de salvare a echipajului și navei aflată în pericol, și anume:

 

–  Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, cu salvatorul „SAR TOPAZ”, pentru o eventuală preluare a echipajului, capacitatea navei TOPAZ fiind prea mică pentru a efectua salvarea totală;

SAR TOPAZ

Șalupa „SAR TOPAZ” – ARSVOM

–  Și compania Grup Servicii Petroliere – cu nava „GSP King” pusă la dispoziție de domnii Vasile Răceanu, manager naval și Valentin Băluță, manager ERCC.

Nava salvator GSP KING

Nava salvator „GSP KING” – Grup Servicii Petroliere

Între timp vremea s-a înrăutățit iar nava DELFI a continuat să ia apă în cantități nepompabile, ceea ce l-a determinat pe comandantul acesteia să solicite salvarea. La ora 23:30, la cererea MRCC Constanța,  nava GSP King (având la comandă pe căpitan Fănel Capbun) a plecat din Dana 34 a Portului Constanța spre nava DELFI, iar în jurul orei 01:40, au început manevrele de remorcare a navei avariate, cu echipajul la bord, spre portul Constanța Sud – Agigea (Dana 126), cu o viteză de 5 Nd. Navele au reintrat în portul Constanța în jurul orei 04:30 iar operațiunea de salvare s-a încheiat la ora 05:00, când nava GSP King a predat nava DELFI în rada interioară remorcherelor portuare Canal Services 11 și Asia. 

Mulțumim pe această cale tuturor factorilor implicați care au contribuit la finalizarea cu succes a operațiunilor de salvare și în mod special Companiei GSP, care a răspuns prompt apelului de urgență lansat de navă și ANR. Echipajul navei GSP King a dat dovadă de mult profesionalism și curaj deosebit, realizând activitățile de salvare într-un timp foarte scurt, sub amenințarea furtunii care s-a declanșat spre dimineață.

GSP este singura companie română care deține dotările corespunzătoare pentru a efectua operațiuni de salvare în sectorul maritim al României. Menționăm că nava GSP King a mai fost implicată și în operațiunea de salvarea a cargoului panamez Basel Express, în luna decembrie 2016. Construită în anul 2005, GSP King este o navă tehnică tip AHTS (ancorare/remorcare/aprovizionare) și deține certificat ABS (American Bureau of Shipping).“

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.