DOSARUL FLOTA

Implicarea serviciilor secrete în afacerile flotei. Minerva și intervenția lui Ion Iliescu (Flota V)

Pe viitorul director general al companiei Petromin, schimbarea regimului petrecută în decembrie 1989 l-a găsit pe funcția de șef al Secției a III-a de petroliere a fostei IEFM Navrom. Din această poziție, deja celebrul Călin Dragomir Marinescu zis “Șogunul” se ocupa de managementul navelor petroliere, precum și a personalului ambarcat pe acestea.

Imediat după prăbușirea fostului regim, Marinescu s-a înscris în Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN), filiala Constanța, formațiunea ce preluase puterea și care avea să facă tranziția de la vechiul regim totalitar la sistemul de guvernare bazat pe pluripartitism.  

Exact în aceeași perioadă, 22-24 Decembrie 1989, pe listele CFSN-ului local s-au înscris și alți colegi de-ai săi din flotă, printre care Traian Băsescu, în acel moment șef al Inspectoratului Navigației Civile, dar și colegul acestuia, Ion Jercan (cel care avea să devină în scurt timp primul armator privat din România).

Călin Dragomir Marinescu, fostul director general al CNM Petromin

În următoarele 6 luni, Călin Marinescu avea să ocupe poziția de primar al Constanței (februarie 1990- august 1990), în timp ce guvernul Petre Roman, prin Ministerul Transporturilor, decidea divizarea flotei, fosta Secție a III-a de petroliere condusă de Marinescu fiind transformată în compania Petromin.

Practic, Călin Marinescu a ocupat simultan atât poziția de primar din partea CFSN, cât și pe cea de director al Petromin până în august 1990, atunci când a demisionat de la primărie pentru a reveni la flotă:

Revoluția m-a prins pe post de șef de secție la Navrom, la secția a III-a de petroliere. O perioadă am rămas și pe această funcție și am fost și mare primar în Constanța, până prin August când mi-am dat demisia și m-am întors la Navrom. Când m-am întors, nu mai era Navromul, făcusem trei companii, deci secția noastră a devenit ulterior Petromin” a explicat Călin Marinescu într-o serie de interviuri acordate în 2012 postului Nautica TV din Constanța.

AUGUST 1990 – MARTIE 1991: Memoriul lui Călin Marinescu

Revenind la flotă pe poziția de director general al Petromin, fostul primar Călin Marinescu a înaintat conducerii Ministerului Transporturilor un memoriu de fundamentare privind necesitatea înființării unei companii mixte, prin asocierea Petromin cu firma de shipping grecească ERMIS Maritime Corporation. 

Memoriul a ajuns la conducerea transporturilor navale, la începutul lunii decembrie 1990. Acolo se afla deja colegul său Traian Băsescu în poziția de secretar de stat, care a înaintat acest memoriu Guvernului în vederea realizării unui proiect de hotărâre, însoțit de o expunere de motive semnată de el alături de următorii: ministrul comerțului Constantin Fota, ministrul economiei și finanțelor Florian Bercea, și de președintele Agenției Române de Promovare a Investițiilor Străine și Asistenței Economice din Străinătate, Mișu Negrițoiu.

Marinescu n-a ales întâmplător parteneriatul cu ERMIS, având în vedere că fix această companie grecească făcuse afaceri cu guvernul de la București și înainte de 1989, când transportau produse petroliere pentru întreprinderea de comerț exterior PetrolExportImport.

De importanță deosebită pentru economia națională, PetroleExportImport este o societate înființată încă din 1948, și care se ocupa, după cum îi spune și denumirea, de exportul și importul produselor petroliere, fiind coordonată direct de Cabinetul 2 al Partidului Comunist, adică de Elena Ceaușescu în persoană. Asta ca să înțelegm mai bine, cu cine au lucrat grecii de la ERMIS înainte de 1989, și la ce nivel aveau relații în statul român.

Raportul din mai 1994 al comisiei parlamentare de anchetă menționează că, această inițiativă n-a fost contra-semnată și de ministrul justiției din acea perioadă Victor Babiuc, deoarece acesta a apreciat că nu este necesară o Hotărâre de Guvern pentru înființarea unei societăți mixte.

În aceste condiții, premierul Petre Roman și-a însușit acest punct de vedere și a aprobat documentația prin care se propunea asocierea Petromin cu ERMIS Maritime Corp. A fost deci o decizie personală a primului ministru Roman, pe care acesta și-a asumat-o în consecință.

12 MARTIE 1991: ASOCIEREA Petromin – ERMIS Maritime

Toate condițiile legale fiind îndeplinite, cu aprobarea premierului Roman, în data de 12 martie 1991 compania de navigație „Petromin”, avându-l director pe Călin Marinescu, a încheiat un acord cu firma grecească „ERMIS Maritime Corporation” înregistrată în Monrovia, Liberia, având sediul operațional în portul Pireu, Grecia, prin care înființează o nouă companie de transporturi maritime numită „MINERVA Shipping Company”

Dacă despre compania Petromin, care reunea navele petroliere și mineraliere din fosta flotă, știm sigur că și-a primit numele de la Călin Marinescu, motivele pentru care această nouă firmă mixtă a fost botezată „MINERVA”, ne scapă. Putem remarca doar faptul că, la momentul respectiv, din conducerea Petromin făcea parte o doamnă numită Minerva Elena Dan.

5 IULIE 1991: MINERVA Shipping Company Ltd.

Noua entitate juridică „MINERVA SHIPPING COMPANY” a fost înregistrată la registrul comerțului din La Valleta, Malta, pe 5 Iulie 1991, cu un capital de 105.000 USD vărsat în mod egal de parteneri, și divizat în 120 de acțiuni nominative, în valoare de 875 USD fiecare, deținut în cote egale (câte 50%) de către părțile „CNM PETROMIN” și „ERMIS MARITIME.”

Conturile societății au fost deschise la sucursala Pireu a băncii engleze BARCLAYS, iar pentru satisfacerea atribuțiilor de cenzor a fost aleasă societatea privată grecească „Moore Stephens” Piraeus deținută de grecul Damianos Constantinou.

BĂNIȘOR – TOMIS FAITH

Scopul fondării acestei noi societăți era exploatarea în comun a următoarelor 7 nave petroliere și mineraliere din patrimoniul Petromin, acestea urmând să fie transferate în administrarea MINERVA:

 • BAIA SPRIE” – vrachier de 65.350 tdw, construit în 1989 la Șantierul Naval 2 Mai, Mangalia, 
 • „BĂNIȘOR” – vrachier de 65.360 tdw, construit în 1987 la Șantierul Naval 2 Mai, Mangalia, 
 • „BASARABI” – vrachier de 65.360 tdw, construit în 1985 la Șantierul Naval 2 Mai, Mangalia, 
 • „BARAOLT” – vrachier (mineralier) de 64.854, construit în 1985 la Șantierul Naval 2 Mai, Mangalia, 
 • „PLOIEȘTI” – tanc petrolier de 88,825 tdw construit în 1989 la Șantierul Naval Constanța, 
 • „PRAHOVA” – tanc petrolier de 84766 tdw, construit în 1987 la Şantierul Naval Constanţa, 
 • „BORCEA” – vrachier de 64.897 tdw, construit în 1986 la Șantierul Naval Constanța. 

Un fapt interesant: la momentul perfectării acordului aceste nave se aflau în diferite stadii de reparații, întâmplător sau nu, chiar în portul grecesc Pireu.

8 IULIE 1991 – 20 OCTOMBRIE 1991: Transferul navelor

După constituirea societății mixte „MINERVA Shipping Company”, deținută în părți egale de „PETROMIN” și „ERMIS Maritime” pentru transferul celor 7 nave de la Petromin la Minerva sunt constituite alte șapte societăți subsidiare de unică navă. 

Acest grup de firme, care funcționa pe principiul „o navă – o companie” se afla sub administrarea societății mixte româno-malteze „MINERVA Shipping Company” dar era deținut de către Petromin.

BAIA SPRIE – TOMIS FUTURE

Documentele de transfer au fost întocmite în limba Engleză, cu sprijinul unei societăți private din străinătate. Acest transfer nu era posibil din punct de vedere juridic în lipsa unui act de vânzare-cumpărare semnat între Petromin în calitate de proprietar al navelor, și societățile de unică navă.

În aceste condiții s-a întocmit un act de vânzare-cumpărare (Bill of Sale), înregistrat la Notariatul de Stat al municipiului București, sub numărul 45031 din 8 Iulie 1991.

Documentul „Bill of Sale” prevedea ca navele să fie vândute (transferate) la valoarea lor de inventar, așa cum apărea aceasta în documentele contabile ale Petromin la nivelul anului 1990, precum și scoaterea navelor din patrimoniul societății maritime românești.

Deoarece majoritatea navelor incluse în acest contract erau noi, cu o vechime medie 3,1 ani, valoarea contabilă rămasă neamortizată era destul de mare, aportul statului român fiind evaluat ulterior la 51.5 milioane USD.

BARAOLT – TOMIS SPIRIT

În momentul în care tranzacția de vânzare și-a produs efectele, navelor le-a fost retras și dreptul de pavilion, în locul celui românesc acestea urmând să arboreze pavilion de complezență maltez. Ordinul de radiere din Registrul Naval Român a fost emis de Ministerul Transporturilor, conform legii românești, și așa cum se întâmplă în majoritatea statelor lumii.

Exact în acele zile, în care la București se parafa această asociere, în Malta erau înființate una după alta companiile de unică navă care urmau să primească în dotare câte un vapor din flota Petromin.

5 – 8 IULIE 1991: COMPANIILE DE UNICĂ NAVĂ

Cele 7 societăți au fost înregistrare toate la adresa „171 Old Bakery Street Valletta” dar în două serii distincte, după cum urmează:

 • Pe 5 Iulie 1991 au fost înregistrate firmele “Tomis Glory Shipping” Ltd., “Tomis Faith Shipping” Ltd., „Tomis Future Shipping” Ltd. și „Tomis Integrity Shipping” Ltd..
 • Pe 8 Iulie 1991firmele „Tomis Spirit Shipping” Ltd., „Tomis Hope Shipping” Ltd. și „Tomis Providence Shipping” Ltd.
BASARABI – TOMIS GLORY

Transferul s-a produs efectiv prin vânzarea navelor Petromin către una dintre subsidiarele malteze enumerate anterior. Predarea s-a făcut în baza unor procese verbale întocmite de Consiliul de Administrație al Petromin Constanța, care l-a împuternicit pe directorul Călin Marinescu să semneze toate actele necesare.

La momentul transferului, acestor vapoare le-a fost schimbat și numele, care avea să corespundă astfel uneia dintre societățile de unică navă din Malta după cum urmează: 

 • „BAIA SPRIE” a devenit „TOMIS FUTURE”
 • „BĂNIȘOR” a devenit „TOMIS FAITH”
 • „BASARABI” a devenit „TOMIS GLORY”
 • „BARAOLT” a devenit „TOMIS SPIRIT”
 • „PLOIEȘTI” a devenit „TOMIS INTEGRITY”
 • „PRAHOVA a devenit TOMIS PROVIDENCE”  
 • „BORCEA” a devenit „TOMIS HOPE”.
BORCEA – TOMIS HOPE

Actele de vânzare au fost semnate de directorul general Călin Marinescu, împuternicit printr-o minută a Consiliului de Administrație al CNM Petromin, semnată doar de doi dintre membrii CA-ului, aceștia fiind Virgil Toanchină director de exploatare și Mihail Constantinescu director comercial.

8 IULIE 1991: CONDIȚIILE GENERALE DE AFACERI

Mai departe, printr-o decizie datată 8 Iulie 1991, Consiliul de Administrație al Petromin a decis ca flota societății mixte „MINERVA Shipping Company” denumită generic „FLOTA TOMIS” să fie deservită de echipaje alcătuite atât din marinari români, cât și străini. Deoarece navele necesitau diverse reparații, CA-ul a estimat între 39 și 65 milioane USD costurile de reparații și retehnologizare.

PLOIEȘTI – TOMIS INTEGRITY

În aceste condiții, comisia parlamentară de anchetă avea să considere, în mai 1994, că valoarea celor 7 nave de 51,5 milioane USD ar fi ajuns după reparații la 100,5 milioane USD.

Desigur, aceste estimări nu aveau o susținere consistentă în plan real. Valoarea unui bun este dată de piață și nu de criteriile de contabilitate sau nivelul investițiilor făcute în bunul respectiv, mai ales dacă, în cazul acestor șapte nave, cheltuielile erau obligatorii.

Partenerul grec, reprezentat în afacere prin „ERMIS Maritime Corporation” Monrovia, și-a luat angajamentul să achite costurile reparațiilor pentru fiecare navă în parte, precum și diferențele rămase dintre costul reparației și valoarea fiecărei nave, așa cum era aceasta stabilită de către Petromin la momentul transferului către societățile offshore de unică navă.

PRAHOVA – TOMIS PROVIDENCE

Pentru reparații, ERMIS Maritime urma să obțină, uzitând de relațiile sale, un credit bancar garantat prin ipotecarea celor șapte nave aduse în afacere de partea română. Creditul trebuia rambursat băncilor de către ERMIS, până la nivelul de 50,5 milioane USD.

S-a stabilit ca ERMIS să achite acest credit din beneficiul (profitul) obținut în urma exploatării navelor, și nu din fondurile sale proprii, situație în care, dacă MINERVA nu funcționa, creditul nu mai putea fi rambursat.

PLOIEȘTI – TOMIS INTEGRITY

MANAGEMENTUL SOCIETĂȚII MIXTE „MINERVA Shipping Company”

În conformitate cu înțelegerea prealabilă, compania mixtă „MINERVA SHIPPING” urma să fie administrată de reprezentații ambilor parteneri, adică de oamenii delegați de PETROMIN și ERMIS.

Astfel, pe posturile de directori la MINERVA au fost numiți GIANNIS ALAFOUZOSDIMITRIS N. SERETIS și THALIA KALAFATI (director financiar) din partea ERMIS MARITIME, iar de la PETROMIN au fost numiți CĂLIN DRAGOMIR MARINESCUCONSTANTIN BOBEȘ și SEVERINA SAVA.

Locația sediului din Malta al MINERVA SHIPPING COMPANY

Managementul MINERVA Shipping urma să fie asigurat efectiv de partea greacă, și s-a convenit ca pentru fiecare navă în parte MINERVA să achite grecilor de la ERMIS o taxă de administrare de 500 USD pe zi.

Într-un final, acest Consiliu Director al societății mixte MINERVA, format din șase  persoane, a decis ca atribuțiile sale să fie concentrate doar la nivelul celor doi reprezentanți care aveau și cele mai mari funcții, fiind vorba de CĂLIN DRAGOMIR MARINESCU și GIANNIS ALAFOUZOS.

Cei doi au rămas astfel singurii care dețineau controlul asupra operațiunilor societății „MINERVA” și implicit a celorlalte șapte firme de unică navă care alcătuiau „FLOTA TOMIS” din Malta.

24 SEPTEMBRIE 1991: MINERIADA ȘI FLOTA

La jumătatea anului 1991, principalii actori care proiectaseră asocierea PETROMIN cu ERMIS se aflau cantonați la Ministerul Transporturilor și la conducerea celor trei mari companii de navigație desprinse din IEFM Navrom.

Dar perspectiva înlăturării de la putere a guvernului Petre Roman punea sub semnul întrebării parteneriatul cu grecii, precum și alte afaceri similare dezvoltate cu asociați străini.

A urmat mineriada din 24 septembrie din România, petrecută fix o lună de zile după puciul din 19-21 august 1991 de la Moscova. Vice-președintele URSS de atunci, Ghenadi Ianaev, șeful KGB-ului Vladimir Kriucikov, și ministrul apărării Dmitri Iazov, au încercat să comită o lovitură de stat și să-l îndepărteze pe Gorbaciov de la putere. Puciul a fost opera liderilor sovietici radicali care-și doreau păstrarea vechiului sistem de sorginte stalinistă. Această mișcare neinspirată, venită chiar din interiorul partidului comunist din Rusia, a grăbit prăbușirea URSS, care avea să-și înceteze existența pe 25 decembrie 1991, atunci când steagul roșu a fost coborât de pe clădirea Kremlinului.

Ion Iliescu și minerii lui Cozma

Ce legătură au toate acestea cu flota? Ei bine, incertitudinea de la Moscova a generat panică la București, iar în scurt timp șubreda alianță Roman-Iliescu s-a destrămat definitiv. Așa se face că, în septembrie 1991, minerii aflați sub comanda liderului sindical Miron Cozma, au invadat din nou străzile capitalei solicitând în mod expres demisia lui Petre Roman.

Două zile mai târziu, pe 26 septembrie, Roman a acceptat să-și părăsească funcția, structura guvernului fiind modificată prin dispoziția din umbră a președintelui Ion Iliescu.

Din această perspectivă trebuie înțeleasă legătura mineriadei cu flota maritimă și problema de credibilitate în fața partenerilor externi. Grecii de la ERMIS înțelegeau poate mai bine decât cei de la noi, cum schimbarea prin forță a premierului poate duce la anularea afacerilor deja demarate. De ce? Pentru că Petromin aparținea totuși statului român. Și oricând înțelegerea cu ERMIS putea fi anulată printr-o simplă decizie politică.

GIANNIS ALAFOUZOS, GRECUL DIN SPATELE ERMIS MARITIME

Compania de shipping „ERMIS Maritime” – partenerul grec alături de care Petromin înființase societatea mixtă MINERVA – făcea parte dintr-un conglomerat economic la capătul căruia se afla „ERMIS MANAGEMENT COMPANY LIMITED” din Malta. Putem înțelege că nu din întâmplare companiile de unică navă înființate de Petromin în 1991 aveau toate sediul în Malta la aceeași adresă cu sediului ERMIS MANAGEMENT, adică „171 Old Bakery Street din Valletta.”

 Giannis Alafouzos

Iar în spatele ERMIS MANAGEMENT se afla omul de afaceri grec Giannis Alafouzos despre care Călin Marinescu avea să spună în 2012 că este  un fel de Voiculescu al Greciei.”

În 1991, atunci când la București s-a aranjat parteneriatul,  Alafouzos  era implicat până peste cap în politica Greciei, fiind unul dintre susținătorii lui Andreas Papandreou fondatorul partidului Mișcarea Socialistă Panhellenică (PASOK).

Papandreou ocupase anterior fotoliul de premier al Greciei, din octombrie 1981 în iunie 1985, și așa cum avea să explice fostul diplomat sovietic Sergei Bokhan, mulți dintre membrii cabinetului Papandreou întreținuseră legături strânse în anii aceia cu KGB-ul.

Sediul ERMIS MARITIME CORPORATION – Pireu – Grecia

Interesul rușilor vis-à-vis Grecia țintea șubrezirea parteneriatului militar pe care grecii îl aveau cu SUA. Prin măsuri active KGB-ul susținea ideea unei „zone nucleare libere în Balcani” și încerca „o compromitere a prezenței armelor nucleare americane” pe teritoriul elen. Premierul Andreas Papandreou susținuse cu tărie acestei idei, iar politica sa avea să-l transforme în inamicul statelor vestice și-n mod special al americanilor, care-și vedeau amenințate interesele din Mediterana.

1991-1993: INTERESELE GEOSTRATEGICE ȘI FLOTA ROMÂNĂ

Încă din 1989, Giannis Alafouzos, patronul ERMIS și asociatul Petrominului, devenise proprietar de presă în Grecia prin achiziționarea postului de radio SKAI 100.3” și fondarea unei televiziuni sub același brand. În octombrie 1995 acesta a mai achiziționat cotidianul Kathimerini” care era unul dintre cele mai citite ziare din Grecia acelor ani.

Și astfel, prin intermediul organelor sale de presă, începând cu 1990,  Alafouzos a fost un susținător constant și asumat al socialiștilor PASOK în frunte cu Andreas Papandreou care dorea să revină pe fotoliul de premier.

Georghe HW Bush și Konstantinos Mitsotakis

De partea cealaltă a baricadei americanii reușiseră să-l impună pe democratul Konstantinos Mitsotakis în fruntea guvernului de la Atena. Lider al partidului Noua Democrație, Mitsotakis devenise prim-ministru al Greciei în aprilie 1990 cu sprijin american, și întreținea relații foarte strânse cu președintele George H.W. Bush. De altfel, în iunie 1990, Mitsotakis a fost și primul premier grec care avea să viziteze Casa Albă după anul 1964.

Victor Gundarev, un colonel plin KGB care a defectat în 1986 la Atena sub protecția Agenției Centrale de Informații (CIA), avea să susțină că presa greacă a acelor ani era infiltrată de agenți ai KGB-ului care doreau demolarea cabinetului Mitsotakis prin diseminarea de informații false, în timp ce Papandreou era prezentat într-o lumină favorabilă.

În aceste împrejurări, banii produși de firmele de shipping patronate de Giannis Alafouzos, care erau direcționați în susținerea lui Andreas Papandreou și PASOK, au devenit o problemă pentru partenerul strategic american.

Actorii implicați înțeleseseră că asocierea ERMIS cu Petromin sporea simțitor puterea financiară a grupului deținut de Alafouzos. Iar perspectiva în care grecul ar fi putut întreaga flotă de petroliere și mineraliere românești, prin relațiile sale dezvoltate la București și Constanța, a generat îngrijorarea Guvernului de la Atena. Dacă afacerea se concretiza, Alafouzos devenea cel mai mare proprietar de nave al Grecie.

George H.W. Bush si Konstantinos Mitsotakis

Discutăm despre o perioadă în care, armatorii greci controlau practic Mediterana, flota maritimă elenă atingând după unele estimări 40% din flota europeană și 18% din flota mondială. La nivel de tancuri, grecii dețineau cam 25 % din totalul flotei mondiale de petroliere, navele lor fiind implicate în transportul țițeiului între cele cinci continente, în mod special pe relația cu Orientul Mijlociu via Suez.

Pe de altă parte, asocierea Petromin cu o companie de shipping grecească nu era doar logică dar și necesară având în vedere contextul geostrategic și conjunctura economică.

23 DECEMBRIE 1992: MINERVA SE EXTINDE ȘI ACHIZIȚIONEAZĂ 3 NAVE NOI

La data de 23 decembrie 1992, compania mixtă MINERVA Shipping Company” a contractat un credit în valoare de 51,5 milioane USD de Christiania Bank, Oslo, banii fiind utilizați pentru achiziționarea altor 3 nave: petrolierul „TOMIS INDEPENDENCE” (rebotezată Ambra Baleen) de 86,661 tdw, nava de mare capacitate „TOMIS LIBERTY” (rebotezată ThorStar) de 45,323 tdw și tancul petrolier „TOMIS PROGESS” (rebotezată ThorShammer) de 86,810 tdw.

Navele TOMIS INDEPENDENCE, TOMIS LIBERTY și TOMIS PROGESS

Deci nu doar că nu s-au vândut din nave, așa cum s-a susținut, ba chiar au mai fost achiziționate încă trei tancuri care au intrat în componența „FLOTEI TOMIS” aflată în exploatarea firmei mixte MINERVA. Creditul a fost garantat prin ipotecarea celorlalte șapte nave și astfel, la finalul lui 1992, parcul companiei MINERVA atingea 10 unități operaționale.

De remarcat este și faptul că, finanțatorul acestei afaceri, adică Christiania Bank sau „K-bank” din Oslo, nu era o bancă privată oarecare, aceasta fiind specializată în shipping și deținută la momentul respectiv de statul norvegian, care achiziționase pachetul majoritar de acțiuni la jumătatea anilor ‘80.

Și tot această bancă, pe numele ei complet “CHRISTIANIA BANK OG KREDITKASSE,” avea să asigure finanțarea asocierii Petromin – Klaveness Chartering, din care a rezultat firma PETROKLAV Inc. – Bahamas, mai cunoscută public ca “Dosarul Flota.”

Christiania Bank og Kreditkasse – 1993

OCTOMBRIE – DECEMBRIE 1992: INTERVENȚIE LA PREȘEDINTELE ION ILIESCU

Premierul grec Konstantinos Mitsotakis a înțeles că asocierea ERMIS cu Petromin sporea puterea financiară a grupului familiei Alafouzos , motiv pentru care s-a decis să intervină pentru stoparea acestei afaceri.

În acest context, au loc mai multe contacte între cabinetul lui Mitsotakis de la Atena și Palatul Cotroceni din București, mijlocite de președintele senatului, Oliviu Gherman. Cu această ocazie președintele Iliescu a fost rugat să intervină, pentru ca Petromin să renunțe la parteneriatul cu grupul lui Alafouzos.

Ipoteză este susținută și de Călin Marinescu, fostul director general al Petromin, care a menționat în cadrul unui interviu acordat Nautica TV în martie 2012 următorul eveniment: 

În momentul în care la noi a câștigat alegerile echipa lu’ Ion Iliescu, în 1992, au fost contactați de un general care era fostul șef al serviciilor secrete din Grecia, și care era consilierul prim-ministrului Mitsotakis. În Grecia prim-ministrul este cel care are puterea în mână.

Acest consilier al premierului Mitsotakis a luat legătura cu partidul de guvernământ din România, și împreună au început să ducă o campanie împotriva acestei companii, în România împotriva lu’ Băsescu și a lu’ Roman și a mea, că eram și eu la rând acolo, și în Grecia împotriva lui Alafouzos .”

Ion Iliescu era omul zilei în România și deținea puterea absolută, în mod deosebit după numirea în funcția de premier a economistului Nicolae Văcăroiu, personaj ce ocupase anterior poziția de Director General al Comitetul de Stat al Planificării și consilier al ministrului economiei naționale.

29 DECEMBRIE 1992: GENERALUL GREC ÎN VIZITĂ LA COTROCENI

Chiar dacă Shogunul Marinescu s-a ferit să-i pomenească numele în interviul acordat Nautica TV, generalul de securitate grec la care făcea referire fostul director al Petromin este Nikos Grylakis.

În perioada guvernării Mitsotakis, acest general de armată în rezervă a ocupat funcția de consilier al primului ministru pe probleme de apărare, securitate și relații interculturale. Kevin Featherstone și Dimitris Papadimitriou, autori ai cărții „Prime Ministers in Greece: The Paradox of Power” publicată în 2015 la Oxford University, susțin că generalul avea o influență puternică în chestiunile de politică externă fiind trimis adesea să rezolve misiunile secrete ale guvernului grec în Balcani.”

Născut în 1926, Nikos Grylakis a absolvit în anul 1950 Academia Militară Evelpidon cu gradul de locotenent la Divizia Blindate, devenind din 1963 fruntaș al Școlii Secundare de Război și locotenent-colonel din 1977 după terminarea cursurilor Colegiul Național de Apărare al Greciei.

A fost antrenat de Agenția Centrală de Informații (CIA) și de serviciile secrete israeliene, fiind specializat în contra-spionaj și acțiuni clandestine. În anul 1986 a fost medaliat și trecut în rezervă, devenind imediat „Director de Securitate și Informații” al partidului Noua Democrație (ND).

Ei bine, prin intermediul acestui pion americanii au oferit sprijin partidului ND care avea să câștige alegerile din Grecia în anul 1990, și astfel generalul a ajuns consilierul premierului Konstantinos Mitsotakis.

În calitatea sa de consilier și lider al partidului Noua Democrație, generalul Grylakis avea să fie primit de Ion Iliescu, pe 29 decembrie 1992, în vizită oficială la București. Grylakis a venit în România însoțit de o delegație parlamentară din republica elenă, iar la nivel oficial discuțiile s-au axat pe chestiuni de protocol, fiind trecute în revistă bunele relații ale celor două state. Vizita a fost consemnată de presa vremii, la fel și mesajul generalului Nikos Grylakis, care a transmis atunci poporului român „urări de fericire și prosperitate” cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Desigur, ne putem imagina că nu despre urări de bine a fost vorba. Dar vizita trebuie să fi fost una deosebit de importantă pentru partea elenă, de vreme ce grecii au găsit de cuviință să se deplaseze la București chiar înaintea revelionului.

1992: AI NOȘTRI ÎN CONTRAOFENSIVĂ LA ATENA

La nivelul structurilor de informații din România se știa cam toată istoria generalului Grylakis, inclusiv legăturile acestuia cu serviciile speciale elene și americane. S-a speculat și faptul că, generalul a finanțat campania electorală a lui Ion Iliescu din 1992, și din acest motiv ar fi fost invitat cu mare căldură în decembrie la București.

Scoși cu minerii de la guvernare, deposedați de funcții, anchetați de parchet și comisii parlamentare din ordinul lui Ion Iliescu, ai noștri de la flotă au organizat o contralovitură.

Sprijiniți probabil de afaceristul Giannis Alafouzos de la ERMIS, cei de la cotidianul „Evenimentul Zilei” au realizat în 1992 o anchetă jurnalistică externă, la Atena, care-l viza chiar pe generalul Grylakis în scopul discreditării.

Sorin Roșca Stănescu – Evenimentul Zilei, 1992

A fost trimis în Grecia ziaristul Sorin Roșca Stănescu, chipurile pentru a realiza un interviu cu generalul grec. La scurt timp după, în presa din România și Grecia au fost publicate o serie de articole privind legăturile lui Grylakis cu președintele Ion Iliescu. Totul s-a terminat cu deschiderea unui dosar penal împotriva generalului, așa cum avea să povestească în anul 2015 pentru Adevărul, chiar ziaristul Sorin Roșca Stănescu, autorul anchetelor de presă:

Cea mai interesantă a fost o investigaţie pe care am publicat-o în serial în “Evenimentul Zilei”. A fost şi cea mai grea. Era vorba de legăturile dintre  Nikos Grylaki, şeful Securităţii de atunci din Grecia, şi Ion Iliescu. Grecul a finanţat campania electorală din 1992 a lui Iliescu.

Am fost în Grecia, l-am căutat, am reuşit să pătrund la acest şef al Securităţii. I-am lăsat impresia că sunt prieten al lui Ion Iliescu, l-am înregistrat, am publicat aceste dezvăluiri în “Evenimentul zilei” şi apoi în presa din Grecia. Am declanşat scandaluri uriaşe în ambele ţări.

Totul s-a soldat cu deschiderea unui dosar penal împotriva lui Grillakis, care pe urmă a şi fost condamnat” a explicat Sorin Rsoca Stanescu, în interviul publicat pe 22 septembrie 2015, de cotidianul Adevărul.

La momentul declanșării acestor anchete jurnalistice, ziarul Evenimentul Zilei era patronat de Mihail Cârciog, om de presă și înainte de 1989, despre care s-a speculat că era de fapt ofițer al fostei Securități în haine de ziarist. Greu de spus dacă a fost sau nu o coincidență, însă exact în perioada amintită, la finalul anului 1992, Mihail Cârciog a fondat la Constanța, oraș care era epicentrul scandalului flota, trustul de presă “Telegraf-SOTI” alături de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Sorin Gabriel Strutinsky și Iliuță Naghi.

La scurt timp după, tânărul ziarist Radu Mazăre avea să treacă de partea băieților din flotă, devenind în noiembrie 1996 deputat pe listele Partidului Democrat (PD) formațiune condusă atunci de fostul premier Petre Roman și Traian Băsescu, fost ministru al transporturilor.

Și tot ca o simplă coincidență, tatăl deputatului Radu Mazăre, seniorul Ștefan Mazăre lucrase înainte de 1989 tot în flotă, dar nu la navele Navrom ci la flota de pescuit oceanic, administrată de IPO Tulcea, acolo unde deținuse o funcție de răspundere.

1993: DECLANȘAREA VIITORULUI DOSAR „PETROMIN-MINERVA”

Cert este că, la câteva luni după vizita generalului grec la București, premierul Văcăroiu organizează prima comise de anchetă pentru a investiga situație din flota maritimă.

Era vorba de „celebra” comisie parlamentară prezidată de senatorul Romul Petru Vonicade din partea PDSR, din care au mai făcut parte următorii: deputat Ioan Avram Mureșan (PNȚCD), senator Mircea Manica (PUNR), deputat Iulian Nistor (PDSR), deputatul Emil Cojocariu (PD), senator Gheorghe Rizescu (PDSR), senator Gabor Kozskar (UDMR), senator Mihai Lădaru (PSM), deputat Ilie Gâtan (PDSR), deputat Ioan Mureșan (RM), deputat Nestor Călin (PDSR) deputat Dorel Coc (PNL) și deputat Ioan Ghișe (PL’93).

Raportul Comisiei de Ancheta din 1994. În imagine senatorul Vonica

Desantul politic avea să înainteze premierului Văcăroiu un raport, datat mai 1994, prin care s-au lansat grave acuze fostului prim-ministru Roman, fostului ministru al transporturilor Băsescu, directorului Petromin, Călin Marinescu, precum și altor persoane din conducerea Petromin și a societății mixte MINERVA.

Ancheta parlamentară a mers în paralel cu lansarea unei campanii de denigrare în presa națională a persoanelor fizice și juridice amintite, cu efecte devastatoare în planul imaginii companiilor de navigație românești.

Iar în baza articolelor de presă și a datelor cuprinse în raportul comisiei parlamentare, procurorii parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa aveau să-și cristalizeze acuzațiile din viitorul dosar judiciar PETROMIN-MINERVA.

Ancheta penală deschisă în cazuă a fost demarată la finalul anului 1993, la o dată neprecizată, persoanele aflate în funcții de conducere la Petromin fiind acuzate de „abuz în serviciu, fals și uz de fals, contrabandă, exporturi ilegale și folosirea ilegală a bugetului societății.” 

Și astfel, situația afacerii MINERVA avea să facă obiectul Dosarului Penal Nr.9/PMF/1994 instrumentat de Secţia Maritimă şi Fluvială (MF) a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Despre toate acestea, fostul director al CNM Petromin, Călin Marinescu avea să vorbească mult mai târziu, tocmai în 2012, atunci când a acordat un interviu în serial publicației locale Nautica TV. Mai jos avem explicațiile lui Marinescu cu privire la cele întâmplate atunci:

1993-1994: ACUZAȚIILE PROCURORILOR

Așa cum am arătat, ancheta Parchetului Constanța a fost precedată de raportul comisiei parlamentare, un document politic fără valoare juridică, dar care la momentul respectiv a cântărit destul de mult.

Mai mult decât atât, carierele procurorilor depindeau de voința factorului politic,situație în care, mai toate dosarele de acest nivel realizate de parchetele românești după 1990 pot fi suspectate de ingerințe politice.

În principiu, conducerea societății Petromin de atunci a făcut obiectul unui lung șir de acuzații, susținute și prin articole de presă bine țintite.

Cele mai importante reproșuri, transformate în capete de acuzare, au acoperit sfera managementului, legislației privind dreptul de pavilion, dar și a problematicii de ordin economic, cu referire specială la creditare.

Pe partea de management s-a reproșat decizia de înființare a companiilor mixte în legislațiile altor state, fondarea societăților de unică navă în legislații considerate offshore, vânzarea (transferul) navelor către aceste societăți de unică navă fără documente vamale, un prejudiciu calculat la 25,1 milioane USD rezultat din subevaluarea patrimoniului, și încă 5,37 milioane USD din acoperirea aportului la capital al părții străine, precum și lipsa controlului administrativ asupra navelor după transferul acestora.

Dreptul de pavilion în legislația țării noastre, la nivelul anului 1991, bazată pe Decretul 443 din 1972, se stabilea că navele nu pot fi vândute decât prin Hotărâre de Guvern, condiție în care nici dreptul de arborare al pavilionului românesc nu putea fi suspendat prin simpla decizie a Ministerului Transporturilor.

La nivelul creditării s-au adus acuze cu privire la ipotecarea navelor pentru obținerea de credite, și faptul că aceste credite se întindeau pe perioade considerate prea lungi, de 5 la 10 ani, precum și modul netransparent în care au fost utilizate aceste credite.

Totodată, comisia parlamentară de anchetă avea să calculeze totalul obligațiilor financiare ale Petromin la finalul anului 1993, la valoarea de 112,3 milioane USD, dar fără să se detalieze din ce anume era alcătuită această sumă (reparații, piese de schimb, costuri de personal, taxe, credite și dobânzi, comisioane, et cetera).

În raport s-a mai evidențiat existența unei datorii de 1 milion USD față de societatea privată ECO TRADE din Constanța, și faptul că, după 28 de luni de la înființarea societății mixte MINERVA și asocierii acesteia cu ERMIS, afacerea nu adusese veniturile preconizate de 8 milioane USD în conturile Petromin.

DOSARUL PETROMIN-MINERVA O EROARE JUDICIARĂ

Persoanele cu funcții de răspundere din cadrul PETROMIN, care au participat la momentul respectiv la adoptarea și managementul strategiei de business pe care am prezentat-o mai sus au fost: director general CĂLIN DRAGOMIR MARINESCU, director general (iulie 1992 – iulie 1993), NICOLAE ROMANUEL POSEDARU, director economic MIHAIL CONSTANTINESCU, director financiar MARIANA MUȘAT, șef serviciu contabilitate LUDOVICA LEONTE, economist LUMINIȚA IOSIF, director exploatare VIRGIL TOANCHINĂ, director grup nave CONSTANTIN BOBEȘ, director grup nave DAN ANDREI IONESCU, șef serviciu nave GHEORGHE CODARCEA, jurist și membru CA PETRU TOMA, director resurse umane VALENTIN ILIE ZEICU, navlositor NICOLETA CRISTINA ROMANESCUELENA DAN MINERVA și SEVERINA SAVA.

Înculpații din “Dosarul Petromin-Minerva” i-au avut ca apărători, pe avocații Ione Hașotti și Apostol Armeanu (devenit în anii ce au urmat, unul dintre cei mai buni avocați penaliști din Constanța).

Anchetele demarate în 1993 au durat, în cazul unora, chiar și 17 ani de zile, însă absolut toate persoanele enumerate mai sus, prinse în diverse dosare și disjungeri ale acestora, au fost în final exonerate de orice vină și răspundere de către instanțele de judecată din România. Și astfel, dosarul PETROMIN-MINERVA avea să intre în manualele dreptului românesc la capitolul ERORI JUDICIARE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.