Corneliu-Idu-Octogon-ComvexȘTIRI

A murit Corneliu Idu

Omul de afaceri Corneliu Idu s-a stins din viață în dimineața zilei de 1 decembrie 2020, la Constanța. Conform unor surse din domeniul medical, cu doar câteva zile înainte, acesta fusese confirmat cu Covid-19.

Corneliu Idu s-a născut pe 11 februarie 1951 în localitatea Tuzla din Județul Constanța. A absolvit Facultatea de Navigație a fostului Institut de Marină Civilă din Constanța, ca șef de promoție, în anul 1974.

A devenit comandat, fiind avansat la jumătatea anilor ’80 în funcția de director general al fostei Întreprinderi pentru Exploatare a Flotei Maritime (IEFM) Navrom – Constanța, poziție în care avea să-l prindă și schimbarea de regim din 1989.

CLC Corneliu Mironescu alături de CLC Corneliu Idu (anii '80)
CLC Corneliu Mironescu alături de CLC Corneliu Idu (anii ’80) – din colecția familiei Mironescu

După divizarea fostei întreprinderi de stat, în intervalul 1990-1991, Corneliu Idu a ocupat aproape simultan poziții de conducere la noile companii de navigație Navrom și Romline, ambele desprinse din fosta IEFM Navrom.

În aprilie 1992 înființează la Constanța societatea privată Idu Shipping & Services SRL, specializată în transporturi maritime, iar după încă doi ani și firma Octogon Shipping And Services SRL, devenind în scurt timp unul dintre cei mai bogați constănțeni.

La nivelul anului 2008 averea lui Corneliu Idu a fost evaluată de Adevărul între 250 și 270 milioane de euro. Pasionat de sport, fost jucător de handbal în tinerețe, Idu a fondat Tenis Club Idu din stațiunea Mamaia, proiect în care a investit 5 milioane de euro.

Cu trecerea anilor a lăsat shipping-ul în plan secund, devenind în schimb unul dintre cei mai importanți investitori din Portul Constanța. Astfel, Corneliu Idu a achiziționat un pachet semnificativ de acțiuni la Comvex SA – cel mai mare opeartor portuar la Marea Neagră.

Viorel Panait (Comvex), Corneliu Idu (Comvex/Octogon) și Daniela Șerban (CN APM) - imagine Cuget Liber
Viorel Panait (Comvex), Corneliu Idu (Comvex/Octogon) și Daniela Șerban (CN APM) – imagine Cuget Liber

Afacerile și întreaga sa avere au fost moștenite de unicul său fiu, Bogdan – Corneliu Idu, care-i poartă și numele, născut în 1977 la Constanța.

Bogdan Idu a absolvit, ca și tatăl său, Facultatea de Marină din cadrul Academiei Navale în anul 2001, devenind manager al grupului de firme Octogon și mai apoi, din 2018, acționar și administrator al societății Comvex SA.

Operatorul portuar Comvex este controlat de trei acționari importanți: Dan Drăgoi, Viorel Panait și Bogdan – Corneliu Idu.

1 răspuns »

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.