INSTRUMENTE-DE-NAVIGATIE-CONSTANTAMARITIM

Instrumente de Navigație

Inventate cu sute de ani în urmă multe instrumente de navigație sunt utilizate și azi la bordul navelor. 

RIGLE PARALELE

Acest instrument utilizat în navigație a fost inventat în jurul anului 1548 de  matematicianul italian Fabrizio Mordente. Folosirea lui pe scară largă s-a întâmplat mult mai târziu, la începutul secolului al 18-lea, după ce Căpitanul William Andrew Field a reușit îmbunătățirea acestui instrument adăugând o gradație pe marginea uneia dintre rigle și a punctelor de compas la marginea opusă.

Primele modele de Rigle Paralele au fost realizate din lemn, fildeș sau lemn de Abanos, cu balamale din alamă, acestea fiind legate între ele în 2 puncte iar în cazul riglelor mai lungi chiar în 3 puncte.

Cpt. William Andrew Field si Riglele sale Paralele

Riglele paralele sunt un instrument cu ajutorul căruia se pot trasa foarte precis linii paralele față de oricare altă linie de referință.

În navigație se folosește pentru citirea diagramelor, la lucrul pe hartă, în special la trasarea rutei de navigație pentru acuratețe.

În Februarie 1833, căpitanul William Andrew Field a salvat 14 marinari din brigada siciliană, Felicita, distrusă de stânci la intrarea în Sandy Haven din Milford Haven.

Pentru curajul de care a dat dovadă și spiritul altruist Căpitanul William a primit medalia de argint a Societății Regale de Salvare a Vieții pe Mare (Royal National Lifeboat) precum și medalia Societății Regale de Caritate (Royal Humane Society).

ECHER RAPORTOR

Echerul transparent din celuloid poartă o gradație unghiulară și este folosit în navigație pentru trasarea pe hartă a unui drum sau relevment dar și pentru citirea diferitelor unghiuri de pe hartă.

Pentru eficiență în lucrul pe harta de navigație se utilizează în general câte două echere.

Echer Raportor pentru navigatie

GHEARĂ COMPAS

Este un instrument folosit pentru a desena cercuri și arcuri de cerc. De asemenea este utilizat pentru măsurarea distanțelor, în mod special pe hărțile de navigație.

Cei mai mulți utilizează compasul la școală în timpul cursurilor de geometrie spațială pentru desenarea diferitelor figuri deometrice.  

Gheara compas pentru navigație are un design deosebit, mult mai elegant, instrumentul fiind confecționat în general din alamă si folosit pentru lucrul pe hartă, măsurarea distanțelor si marcarea diferitelor puncte.

Gheara Compas pentru navigatie

ECHER AJUSTABIL

Este un triunghi din material transparent care beneficiază de un suport ajustabil cu ajutorul căruia poate fi citit orice unghi între 0 la 90 grade.

Acest instrument este utilizat mai mult în arhitectură decât în domeniul nautic dar Echerul Ajustabil ste folosit și în navigație.

Echer Ajustabil

ALIADĂ

Instrument de navigație care servește la determinarea direcției în care se relevă (se vede) de la bordul navei un obiect sau astru în raport cu direcția Nord sau prova navei.

Se cunosc: aliade care se montează la busolă, alidele izolate sau discuri de relevment și aliadele prevăzute cu oglindă și geamuri colorate cu ajutorul cărora se pot lua relevmente la aștri.

Aliada are ca părți componente următoarele: 1. Vizor ocular; 2. Indice; 3. Axul cutiei busolei; 4. Riglă; 5. Vizor obiectiv; 6. Cerc gradat; 7. Fir vertical.

Aliada pentru navigatie

DISTANȚIER

Instrument din lemn sau celuloid care se compune dintr-un cadru prevăzut cu fereastră, în interiorul căreia se poate alinia un cursor care culisează în sens vertical. Pe una dintre laturile verticale ale cursorului sunt prevăzute o serie gradații, în milimetri, corespunzătoare înălțimii obiectelor la care se măsoară distanța (Scara: 1mm = 1m).

Pe cursor se află un indice care servește la citirea gradațiilor de pe cadran. Sub fereastra (rama) cadru se află o deschizătură de care este fixat un lanț sau o sfoară gradate în milimetri (Scara: 1mm = 1m) pentru măsurarea distanțelor. Cadrul (sau rama) este prevăzut la partea sa inferioară cu un mâner.

Distanțierul se întrebuințează numai pentru măsurarea distanțelor mici între nave aflate în formație.

Distantier maritim

Pentru a măsura distanța se pune cursorul în indicele pe gradația corespunzătoare înălțimii obiectului apoi se ține cadrul vertical cu marginea inferioară a deschizăturii la înălțimea ochiului și la o distanță adecvată astfel încât obiectul să înceapă tocmai între marginile orizontale ale cadrului și cele ale cursorului. Lungimea lanțului reprezintă distanța de la cadrul la ochi (gradația fiind identică cu scara trecută și pe cadru).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.