TRADIȚII

Marina și „Brigada Cernelei Verzi”

Fațada clădirii serviciului secret britanic MI6 (Military Intelligence Section 6) din Londra, UK este îmbrăcată în sticlă de culoare verde.

Chiar dacă la prima vedere acest aspect pare o simplă chestiune de design, în realitatea lucrurile nu stau chiar așa. Angajații de la MI6 își numesc în mod colocvial șefii “brigada cernelei verzi” iar explicația este următoarea:

Serviciile secrete britanice au fost înființate la 1 octombrie 1909, iar primul șef al Secret Intelligence Service” (SIS) sau MI6 a fost căpitanul Sir Mansfield George Smith Cumming, ofițer de marină specializat în spionaj.

Mansfield Cumming, care avea un picior din lemn aidoma celebrilor pirați, a adus serviciilor secrete engleze o tradiție marinăreasc: atunci când își punea semnătura pe un document oficial, Mansfield folosea doar cerneală de culoare verde și o simplă literă “C” de la Cumming.

Sediul MI6 Londra și Sir Mansfield George Smith Cumming
Sediul MI6 Londra și Sir Mansfield George Smith Cumming

Tradiția scrisului cu cerneală de culoare verde este una foarte veche în marina imperială britanică: amiralii englezi scriau în mod obișnuit cu cerneală verde, o practică despre care se spune că a fost inițiată de Amiralul John „Jackie” Fisher pentru a distinge comentariile sale de cele ale lui Churchill, care folosea cerneală roșie.

De fapt, acest obicei are sute de ani vechime și s-a transmis din generație în generație în rândul ofițerilor de marină. La MI6 tradiția a fost păstrată până în ziua de azi, unde șeful serviciului semnează documentele oficiale tot cu cerneală verde.

Peste Ocean, în holul sediului central al CIA, veghează statuia generalului William Donovan. Este omul care a pus bazele serviciilor secrete americane. În perioada 1942-1944 generalul a condus „Biroului de Servicii Strategice” al SUA, structură care colecta informații din spațiul inamic, dar organiza și operațiuni speciale mai puțin obișnuite (de rezistență).

În 1944, Donovan l-a sfătuit pe președintele american Roosevelt să creeze un serviciu de spionaj după modelul impus de britanici, adică operațional și pe timp de pace. Și astfel, pe structura împrumutată de la Londra, imediat după război, în 1947 președintele Truman a semnat Actul Securității Naționale prin care a luat naștere CIA.

În fruntea serviciului american de spionaj a fost numit atunci tot un om de la marină, Amiralul Roscoe Henry Hillenkoetter.

Amiralul Roscoe Henry Hillenkoetter
Amiralul Roscoe Henry Hillenkoetter

Dacă ar fi se considerăm implicarea unor ofițeri de marină pe zona de intelligence drept o simplă întâmplare este indicat poate să aruncăm o privire și în ograda noastră, în România.

  • Câte personaje importante din mediul politic, economic și administrativ provin din marină?
  • Câți au trecut prin curtea Academiei Navale din Constanța (fostul Institut de Marină)?

Are și țara noastră o „brigadă a cernelei verzi” ?

Vă mai amintiți de „marinarul ăla” Emil Cico Dumitrescu, care pe 22 decembrie 1989 a apărut la Televiziunea Română Liberă și dădea ordine armatei? Vă mai amintiți unde și-a făcut prima facultatea regizorul revoluționar Sergiu Nicolaescu?

Nu tot Sergiu Nicolaescu s-a ocupat și de Comisia Senatorială care a „anchetat” evenimentele din 1989?

A preluat Viceamiralul Ștefan Dinu funcția de șef al Direcţiei a III-a Contraspionaj din Departamentul Securităţii Statului, în 1990? Este Constanța oraș martir? Este pentru că în 1989 ofițerii de la marină militară și-au pus sufletul la bătaie în lupta cu inamicul invizibil.

Istoric vorbind, Academia Navală sau fostul Institul de Marină din Constanța și-a atins cu desăvârșire obiectivele, oferind societății multe personalități cu reale competențe de leadership:

  • Traian Băsescu – Comandant de cursă lungă, ministru al Transporturilor, primar general al capitalei și președinte al României 2004-2014, europarlamentar;
  • Sergiu Florin Nicolaescu – regizor, actor, producător de film, politician, implicat în evenimentele din decembrie 1989. A fost coleg la Institutul de Marină cu viitorul viceamiral Ilie Ștefan.
  • Radu Ștefan Mazăre – jurnalist și patron de presă, om de afaceri, deputat, primar al Constanței 2000-2015;
  • Pavel Coruț – ofițer de contrainformații DIA – DSS, ziarist, unul dintre cei mai prolifici scriitori români;
  • Felix Stroe – Colonel de marină, om de afaceri, politician, director general RAJA-C (2003-2021), președintele filialei PSD Constanța, senator
  • Florentin-Costel Pandele – angajat guvernamental, primar al orașului Voluntari;
  • Dumitru Catană – ofițer de marină comercială, dir. adj. DGIPI (2007-2009), șef serviciu IGPR, inspector șef IJPC, director al Autorității Navale Române (2014-2015), director executiv în Primăria Capitalei în mandatul Gabrielei Firea (soția lui Pandele)
  • Vergil Chițac – inginer construcții nave, profesor, Contraamiral de flotilă, senator, primar al Constanței
  • Gabriel Valentin Comănescu – cel mai bogat constănțean, proprietarul holdingului Grup Servicii Petroliere (GSP)
  • Remus Tilă – fost director al societății Cobra Security
  • Mirel Curea – jurnalist de anvergură, redactor Zigzag, Expres, Expres Magazin, redactor șef adjunct Evenimentul Zilei

Iar lista ar putea continuat destul de mult, cu nume la fel de sonore.

Sergiu F. Nicolaescu – Student la Școala Militară Superioară de Marină din Constanța

În anul 2012, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la fondarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, preşedintele Traian Băsescu a transmis felicitări profesorilor și absolvenților acestei instituții „pentru că au asigurat continuitatea unei tradiţii de care România este mândră şi au contribuit la formarea unei elite, şi a unor modele umane demne de urmat”.

Codul „UNDĂ VERDE”

În cadrul marinei americane, ofițerul aflat la comandă folosește în mod obișnuit cerneală de culoare roșie (pentru inițierea documentelor sau pentru a face comentarii), în timp ce ofițerii din subordine folosesc culoarea verde.

Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Constanța
Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța

Utilizarea cernelei roșii sau verzi este ușor de remarcat în documentele interne, și reprezintă semnalul că trebuie acționat asupra situațiilor indicate.

De exemplu, dacă un nume propriu este trecut în cerneală roșie sau verde, atunci cu siguranță acesta va atrage atenția celor care studiază documentul. Este dacă vreți cunoscuta „undă verde.”