MARITIM

Marina și „Brigada Cernelei Verzi”

Fațada clădirii serviciului secret britanic MI6 (Military Intelligence Section 6) din Londra, UK este îmbrăcată în sticlă de culoare verde. Chiar dacă la prima vedere acest aspect pare o simplă chestiune de design, în realitatea lucrurile nu stau chiar așa. Angajații de la MI6 își numesc în mod colocvial șefii “brigada cernelei verzi” iar explicația este următoarea:

Serviciile secrete britanice au fost înființate la 1 Octombrie 1909 iar primul șef al  Secret Intelligence Service” (SIS) sau MI6 a fost căpitanul Sir Mansfield George Smith Cumming ofițer de marină specializat în spionaj. Mansfield Cumming care avea un picior din lemn aidoma celebrilor pirați a adus serviciilor secrete engleze o tradiție marinărească. Atunci când își punea semnătura pe un document oficial, Mansfield folosea doar cerneală de culoare verde și o simplă literă “C” de la Cumming.

Sediul MI6 Londra și Sir Mansfield George Smith Cumming

Sediul MI6 Londra și Sir Mansfield George Smith Cumming

Tradiția scrisului cu cerneală de culoare verde este una foarte veche în marina imperială britanică: Amiralii englezi scriau în mod obișnuit cu cerneală verde, o practică despre care se spune că a fost inițiată de Amiralul John „Jackie” Fisher pentru a distinge comentariile sale de cele ale lui Churchill, care folosea cerneală de culoare roșie.

În realitate acest obicei are sute de ani vechime și s-a transmis din generație în generație în rândul ofițerilor de marină. La MI6 tradiția a fost păstrată până în ziua de azi când șeful MI6 semnează documentele oficiale tot cu cerneală verde.

Peste Ocean, în holul sediului central al CIA, veghează statuia generalului William Donovan. El este omul care a pus bazele serviciilor secrete americane. În perioada 1942-1944 generalul a condus „Biroului de Servicii Strategice” al SUA, structură care s-a ocupat cu succes de colectarea de informații din spațiul inamic dar și de organizarea unor operațiuni speciale mai puțin obișnuite.

În 1944, Donovan l-a sfătuit pe președintele american Roosevelt să creeze un serviciu de spionaj după modelul impus de britanici, operațional și pe timp de pace. Și astfel, pe structura împrumutată de la Londra, după război, în 1947 președintele Truman a semnat Actul Securității Naționale prin care s-a înființat CIA.

În fruntea serviciului american de spionaj a fost numit atunci tot un om de la marină, Amiralul Roscoe Henry Hillenkoetter.

Amiralul Roscoe Henry Hillenkoetter

Amiralul Roscoe Henry Hillenkoetter

Dacă vreți să considerați implicarea unor ofițeri de marină pe zona de intelligence drept o simplă întâmplare este indicat poate să aruncăm o privire și în ograda noastră. în România. Câte personaje importante din mediul politic, economic și administrativ provin de la marină? Câți au trecut prin curtea Academiei Navale din Constanța?

Are și țara noastră o „brigadă a cernelei verzi” ?

Vă mai amintiți de „marinarul ăla” Emil Cico Dumitrescu care pe 22 Decembrie 1989 a apărut la Televiziunea Română Liberă și dădea ordine armatei? Vă mai amintiți unde a făcut facultatea regizorul revoluționar Sergiu Nicolaescu? Nu tot Sergiu Nicolaescu s-a ocupat și de Comisia Senatorială care a „anchetat” evenimentele din 1989? A preluat Viceamiralul Ștefan Dinu funcția de șef al Direcţiei a 3-a Contraspionaj din Departamentul Securităţii Statului, în 1990? Este Constanța oraș martir? Este pentru că în 1989 ofițerii de la marină militară și-au pus sufletul la bătaie în lupta cu sistemul.

Istoric vorbind, Academia Navală din Constanța și-a atins cu desăvârșire obiectivele oferind societății multe personalități cu reale competențe de leadership: Traian Băsescu (ministru al Transporturilor, primar general al capitalei și președinte al României 2004-2014), Sergiu Nicolaescu (regizor, actor, politician, implicat în evenimentele din 1989), Radu Ștefan Mazăre (jurnalist și patron de presă, afacerist, politician, primar al Constanței 2000-2015), Florin Pandele (primar al orașului Voluntari), Remus Tilă (director Cobra Security) iar lista poate continua aproape la nesfârșit.

Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Constanța

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța

În anul 2012, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la fondarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, preşedintele Traian Băsescu a transmis felicitări profesorilor și absolvenților acestei instituții „pentru că au asigurat continuitatea unei tradiţii de care România este mândră şi au contribuit la formarea unei elite şi a unor modele umane demne de urmat”.

Codul cernelei sau „UNDA VERDE”

În cadrul marinei americane, ofițerul aflat la comandă folosește în mod obișnuit cerneală de culoare roșie (pentru inițierea documentelor sau pentru a face comentarii), în timp ce ofițerii cu funcții de execuție folosesc culoarea verde.

Academia-Navală-Constanța

Utilizarea cernelei roșii sau verzi este ușor de remarcat în documentele interne și reprezintă semnalul că trebuie acționat asupra situațiilor indicate.

De exemplu, dacă un nume propriu este trecut în cerneală roșie sau verde atunci cu siguranță acesta va atrage atenția celor care studiază documentul. Este dacă vreți cunoscuta „undă verde.”