Brent CrossCOMPAS

Brent Cross, primul mall din Marea Britanie, deschis in 1976

Stiti, la noi a fost comunism, cel putin pana in 1989. Personal am trait multi ani cu impresia gresita ca Vest-ul a fost ferit de acesta tragedie la care noi am fost supusi. Aveam sa aflu mult mai tarziu cat de tare s-au straduit englezii si americanii sa scape de epidemia comunista, nu doar din Europa dar si de la ei de acasa.

Brent Cross

Brent Cross Shopping Center – 2018

Saracia care a urmat ultimului Mare Razboi a dus la extinderea fara precedent a convingerilor marxiste. Daca va mai amintiti, la fel s-a intamplat si prin 2008-2009, dupa criza financiara, pentru ca atunci cand sistemul capitalist isi arata vulnerabilitatile, comunismul revine brusc la moda.

Brent Cross Center - 2018 interior

Brent Cross Center – 2018 interior

Dupa razboi, tinerii din Occident credeau mai mult in egalitatea garantata de stat decat in capitalismul “in putrefactie”. Solutia identificata la repezeala de statele vestice pentru a contra-balansa influenta marxista a fost consumerismul. Au generat un sistem care sa produca peste noapte bunastare, sau macar senzatia ca se poate mai bine si in capitalism. Acesta “metoda” poate fi criticata, are multe puncte slabe, dar la momentul respectiv a rezolvat problema si dupa cum stim “scopul scuza mijloacele” iar capitalismul si-a croit drumul prin istorie.

Multi cred si azi in statul care ne rezolva problemele si privesc mediul privat cu suspiciunea omului care nu intelege, cu frica. 

Lupta dintre cele doua sisteme s-a dat pe toate fronturile. Avem si un exemplu foarte nostim: Speriati de succesul trupei The Beatles, rusii au produs si ei o formatie numita “Melodia” care a plagiat hit-urile britanicilor, si asta doar pentru a contracara Vest-ul, sa nu care cumva sa-i apuce pe tinerii sovietizati nebunia. 

Brent Cross – primul centru comercial modern din Marea Britanie

Primul mall din Londra, Brent Cross, a fost inaugurat in 1976, iar deschiderea lui a insemnat la momentul respectiv o adevarata revolutie in domeniul vanzarilor cu amanuntul. De partea cealalta a “cortinei de fier” sistemul comunist al Moscovei intrase pe un drum fara intoarcere: datorita cheltuielilor foarte mari cu inzestrarea militara, URSS-ul se apropia rapid de faliment. Bolsevicii construisera un mecanism economic nesustenabil, opusul capitalismului, indepartat chiar si de filosofia marxista. 

Brent Cross Shopping Center

1978 – Brent Cross Shopping Center

In 1982 interesele britanicilor s-au intalnit in final cu ale americanilor, atunci cand Margaret Thatcher si-a unit fortele cu Reagan. Asa a inceput decaderea totalitariamului sovietic, iar soarta URSS-ului era pecetluita. 

Brent Cross Center

Brent Cross (2018 – 1976)

Si in ciuda faptului ca, generatia mea (cei nascuti dupa 1980) n-a trait ororile razboiului, datorita propagandei sustinute frica a ramas bine intiparita in mintile noastre. Inca de la gradinita ne-au pregatit pentru razboi, cu povesti motivationale precum cea a eroinei Ecaterina Teodoroiu. Si toate acestea conduc spre unica concluzie logica, si anume ca Razboiul Rece a fost in primul rand unul de natura psihologica.

1989, Perestroika

Momentul in care Mihail Gorbaciov s-a decis sa aplice perestroika (politica de liberalizare) a fost de fapt ceasul al 12-lea al sistemului sovietic, care se afla in pragul colapsului economic. Gorbaciov a acceptat piata libera pentru ca n-a avut de ales, si nu pentru ca el ar fi fost un mare vizionar – asa cum avea sa sustina ulterior propaganda ruseasca. 

In Romania dupa 1989 s-a tot spus ca fostul dictator Ceausescu a fost un razvratit, care s-a opus Moscovei. Nimic mai fals. Ceuasescu a ascultat orbeste de rusi, direct sau teleghidat, pana cand acestia i-au cerut sa plece. Aici apare singurul moment de “revolta” al fostului dictator, si anume clipa in care a decis sa ramana si sa reziste deunul singur impotriva sefilor sai de la Moscova si a istoriei. Rezultatul ne este cunoscut: a sfarsit mitraliat de propria garda de corp.

Lasitatea specifica clasei politice de la noi a lasat acest gest neasumat. Au vrut sa credem in necesitatea unui asasinat politic. Imediat dupa moartea fostului lider, politrucii ramasi in viata si fara stapan au cuplat la loc firul rosu cu Moscova asigurandu-i pe rusi ca tara noastra nu se dezice de liniile directoare si asteapta sa primeasca noi ordine. 

S-a ajuns ca Romania capitalista sa fie condusa de comunistii din esaloanele inferioare ale fostului partid. Nepriceputi, acestia au dezvoltat un sistem corupt, bazat pe relatii personale si mita, o continuare a fostului regim in varianta capitalista. Din pacate pentru noi, concurenta reprezinta ingredientul principal al sistemul de “piata libera” si exact aici au actionat urmasii fostului partid, la eliminarea concurentei – au facut totul intr-un cerc inchis iar asta a sufocat economia. Din pacate nimeni de la noi nu-si doreste sincer schimbarea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.