ISTORIE

Prezentarea Ucrainei în almanahul URSS din 1988

Avem mai jos prezentarea Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene realizată în 1988 de agenția rusă de presă „Novosti” cu sediul la Mocova (actula „RIA Novosti”), și publicată în Almanahul „U.R.S.S. ’88” în limba română.

  • Suprafața: 603.700 Km²
  • Populația: 51.200.000 de oameni, dintre care ucraineni 74%, ruși 21%, evrei 1% și bieloruși 1%
  • Capitala: Kiev, 2.540.000 locuitori
  • Orașe: 421

Observații: Azi aflăm din Wikipedia că Ucraina a pierdut aproape 3 milioane de cetățeni în 13 ani (1988-2001), având în vedere că la recensământul din 2001 această țară mai aveam doar 48.457.000 de cetățeni, față de 51,2 milioane în 1988.

Dacă scădem și populația din Crimeea și Sevastopol, Kiev-ul mai gestionează din 2014 viețile a doar 42.603.854 de persoane. Iar dacă și republicile Lugansk și Donețk vor fi rupte, Ucraina mai pierde încă 1,4 milioane de cetățeni, populația țării fiind redusă astfel la puțin peste 40 de milioane.

Ucraina este situată în sud-vestul părții europene a țării (a URSS – n.a.). Ea se întinde de la nord la sud pe 900 km și de la vest la est – pe 1 300 km.

Natura. Nordul Ucrainei este un ținut al lacurilor din păduri, în sudul ei e litoralul mărilor Neagră și Azov, în vest se înalță munții Carpați, în est și în centru este stepă de cernoziom.

În stepele Ucrainei de sud se află rezervația naturală Askania Nova, una dintre cele mai vechi din țară (din URSS – n.a.). Există și rezervații biosferice: din Polesie, de stepă, din regiunea adiacentă Mării Negre, carpatină.

Principalele zăcăminte utile sînt: minereu de fier, de mangan, de plumb-zinc și titan, cărbune. Carierele de la Krivoi Rog furnizează jumătate din cantitățile de minereu de fier obținut în U.R.S.S. Bazinul carbonifer Donețk este unul dintre cele mai mari din țară (din URSS – n.a.).

Hartă preluată din Almanahul „URSS ’88”

Industria. R.S.S.U. posedă o puternică bază metalurgică, construcții de mașini înalt dezvoltate, construcții de aparate de precizie, energetică modernă, chimie de mare tonaj, industrie minieră și a construcțiilor, aeronautică și a automobilelor – în total mai mult de 150 ramuri.

Ucraina acoperă o treime din necesarul de combustibili și laminate feroase al țării (al URSS – n.a.), aprovizionează celelalte republici cu oțel și metale neferoase, autoturisme de mic litraj.

Pe cursul fluviului Nipru a fost realizată o cascadă de centrale electrice. Baza energetică a R.S.S.U. se extinde prin edificarea de centrale electrice atomice.

Ucraina exportă locomotive diesel, avioane, vagoane de cale ferată, turbine pentru C.E.A., prese grele pentru siderurgie, autobuze, excavatoare pășitoare, laminoare.

Înțelegem astfel mai bine de ce și-a dorit cu ardoare Federația Rusă ocuparea zonei de Est a Ucrainei, încă din 2014, având în vedere bogatele resurse din bazinul Donețk, cu zăcăminte de fier, mangan, titan și cărbune, pe care fosta URSS le-a pierdut în august 1991, când Ucraina și-a declarat independența.

Agricultura. Ucraina se situează pe locul întâi în țară (îm URSSS – n.a.) ca producție de sfeclă de zahăr – 60 la sută, și de floarea-soarelui – 50 la sută.

Ea realizează un sfert din cantitățile totale ale țării de carne, cartofi și legume, o cincime din cele de cereale – o tonă pe fiecare locuitor al său. În republică se cultivă pe mari suprafețe inul.

Sînt dezvoltate industria de furaje combinate și cea microbiologică. Construcțiile de mașini agricole au permis a se mecaniza în proporție de 96-98 la sută cultivarea și recoltarea păioaselor, a sfeclei de zahăr și florii-soarelui. Nivelul de mecanizare a fermelor de vite cornute mari a depășit 50 la sută, al celor de porci – 60 la sută, de păsări – 80 la sută. Pe cîmpurile Ucrainei lucrează combine pentru recoltarea legumelor. În sud funcționează mari sisteme de irigare.

Știința. În anul 1919, cînd a fost înființată Academia de Științe a Ucrainei, în cele patru institute ale ei își desfășurau activitatea 140 oameni de știință, iar azi cele 78 subdiviziuni ale Academiei au 82 000 colaboratori.

Cultivarea sfeclei de zahăr fără utilizarea muncii manuale, prelucrarea metalelor cu lichid sub presiune înaltă, producția industrială și folosirea diamantelor artificiale, sudarea cu plasmă, electronică și cu laser în adîncurile oceanelor și în cosmosul liber, complexul de strunjire robotizat care înlocuiește 700 de muncitori – toate acestea sînt realizări ale oamenilor de știință din Ucraina.

Institutele de sudare electrică și de cibernetică se află pe o poziție de frunte în țară (în URSS – n.a.).

Cultura este indisolubil legată de numele scriitorilor Ivan Franko și Mihail Koțiubinski, ale poeților Taras Șevcenko și Lesia Ukrainka.

Conform unei rezoluții a U.N.E.S.C.O., jubileele lor au fost consemnate în întreaga lume. Ucraina i-a dat omenirii pe marele scriitor rus Nikolai Gogol. Cele 26 edituri din Ucraina realizează în limba ucraineană trei sferturi din producția lor. Din totalul de 89 teatre profesioniste din Ucraina 75 prezintă spectacolele în limba ucraineană. Cel mai mare dintre ele este Teatrul de operă și balet. Opera cea mai cunoscută e „Zaporojeanul dincolo de Dunăre” de Semion Gulak-Artemovski, prezentată de peste o mie de ori.

Folclorul ucrainean este foarte bogat: cîntece lirice, de ritual, legate de muncă, basme. Cunosc o mare popularitate baladele-„duma”, cu acompaniament de instrumente populare. Dau concerte ansambluri de banduriști. Trei conservatoare, institute de arte, un institut de teatru etc. pregătesc muzicanți, cîntăreți, dansatori.

Sportul. Disciplina sportivă cea mai răspîndită în Ucraina este fotbalul. În liga superioară joacă echipele minerilor din Donețk, metalurgiștilor din Dnepropetrovsk, constructorilor de mașini din Harkov.

Insignă RSS Ukraine – Marseille, 1959

Dinamo Kiev este acum lider al fotbalului sovietic, jucătorii acestei echipe constituind majoritatea în reprezentativa U.R.S.S. De 12 ori ei au cîștigat în campionatul țării și au cucerit de 8 ori cupa U.R.S.S. La Dinamo Kiev joacă Igor Belanov, cel mai bun fotbalist al Europei în anul 1986, Alexandr Zavarov, primul fotbalist al țării în anul 1986., Oleg Blohin, situat pe locul întîi printre fotbaliștii din Europa în 1975 și care în 15 campionate ale țării a jucat de peste 400 ori, înscriind mai mult de 200 de goluri.

Tradițiile. În fiecare toamnă, la tîrgul din localitatea Bolșie Sorocințî vin din întreaga Ucraină pînă la 250.000 de țărani. După încheierea tîrgului se aștern mese în aer liber, cu mîncăruri naționale ucrainene – borș, găluște, vareniki…

Răsfoiți mai jos paginile Almanahului URSS ’88

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.