TRADIȚII

Patronul Marinei. De ce Sfânta Maria?

15 august, zi de găteală a navelor de război și comerciale, zi de bucurie pentru orice marinar: e ziua Marinei Române!

De ce și-au ales marinarii această zi? Există o simbolistică cu totul aparte: Maica Domnului, ca femeie și mamă, înțelege îngrijorarea mamelor ce-și așteaptă cu inima înfrigurată copiii plecați pe ape. Totodată, în foarte multe case există mame de copii mărunți, soții ale celor ce și-au încredințat viața undelor ademenitoare ale mării, care se roagă pentru soarta celor plecați și „ape liniștite.”

Marinarul însuși, în clipele de odihnă și visare, ca și în clipele de luptă și mare primejdie, își îndreaptă inima și gândul tot către o femeie – fie aceasta mamă, soție sau logodnică.

Așa se explică de ce, în mai toate orașele port sau în locuri primejdioase, marinarii au ridicat biserici și troițe, închinate Maicii Domnului – Notre-Dame – pline de daruri naive, ca și sufletele lor: corăbiuțe, vaporașe, iconițe din lemn, felinare, etc.

Evident, atunci când s-a discutat ce Sfânt sau Sfântă să fie patronul Marinei noastre, a fost aleasă tot Maica Domnului, iar ca zi Sfânta Maria Mare.

Pe lângă prăznuirea bisericească, în ziua aceasta marinarii obișnuiau, încă din vechime, să organizeze așa-numitele petreceri de apă: întreceri de înot, curse de bărci (regate), jocuri marinărești, serate venețiene, la care participă în mod obișnuit și populația din interiorul țării – puțini fiind aceia care să nu iubească marea, chiar dacă din cauza răului de mare se mulțumesc uneori să o admire doar de pe uscat.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.