MARITIM

Her Majesty’s Ship „BOUNTY” și revolta

H.M.S. BOUNTY, este o fregată armată de marina Britanică, comandată de Căpitanul William Bligh, care anterior servise sub comanda celebrului explorator James Cook, ca secund pe nava „REVOLUTION” între anii 1772-1774.

  • Construită în 1787, pavilion UK
  • Lungime: 54,80 m
  • Lățime: 13,50 m
  • Pescaj: 6,40 m
  • Tonaj: 980 t
  • Armament: 4 tunuri
  • Echipaj: 46 de oameni
HMS Bounty
HMS Bounty

În decembrie 1787, HMS BOUNTY a ridicat ancora din portul Spithead, pentru a aduce în Regatul Unit arbori de pâine din Indiile Occidentale. Din pricina intransigenței căpitanului Bligh, în timpul marșului, la bordul navei are loc o revoltă a echipajului, chiar în aproprierea insulelor Tahiti.

Comanda navei este preluată de secundul Christian Fletcher, în timp ce comandatul William Bligh însoțit de 18 oameni din echipaj care-i rămăseseră fideli, este coborât într-o balenieră.

Sub comanda lui Fletcher, corabia BOUNTY mai parcurge 4000 Mn, până în Insulele Timor din Indiile Occidentale, iar apoi revine în Portsmouth, Anglia.

Secundul Christian Fletcher se debarcă în Insula Pitcairn, însoțit de un grup de 16 marinari din rândul răsculaților. Ulterior, acest grup este capturat de fregata americană PANDORA aflată sub comanda lui Edward Edwards.

Christian Fletcher
Christian Fletcher

Revoltații au fost judecați și grațiați de Curtea-Marțială, mai puțin un grup de trei marinari care au primit condamnări cu pușcăria.

Comandatul Blight a fost numit ulterior guvernator al Noii Galii de Sud, perioadă marcată de numeroase revolte, mișcări sociale datorate în mare măsură modului în care Bligh știa să-și impună autoritatea, printr-o intransigență absurdă. Moare la Londra în 1817, cu gradul de Viceamiral al Royal Navy.

Aventura HMS BOUNTY a inspirat realizarea a două filme de lung-metraj, primul în 1962, intitulat „Revolta de pe Bounty” în regia lui Lewis Milestone, în care rolurile principale sunt interpretate de Marlon Brando, Trevor Howard și Richard Harris, iar al doilea, mai târziu, în 1984, regizat de Roger Donaldson.

În ciuda faptului că, producția din 1984 i-a avut în rolurile principale pe Mel Gibson și Sir Anthony Hopkins, filmul din 1962 rămâne totuși mult mai apreciat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.