ȘTIRI

Un portcontainer a blocat Canalul Suez

De mai bine de zece ore Canalul Suez este blocat. O navă portcontainer, lungă cât patru terenuri de fotbal, a blocat dintr-un mal în celălalt una dintre cele mai aglomerate rute de navigație din lume.

Zeci de nave sunt blocate, așteptând ca remorcherele să miște această nava lungă de 400 m, care a fost pusă pe uscat, la ambele capete, de vântul foarte puternic.

Egiptul a redeschis un braț mai vechi al Canalului pentru a redirecționa o parte din trafic, până când nava va fi ranfluată.

Blocajul a făcut ca prețurile petrolului să crească pe piețele internaționale.

Aproximativ 12% din comerțul mondial trece prin Canalul Suez, care leagă Marea Mediterană de Marea Roșie oferind astfel cea mai scurtă legătură maritimă între Asia și Europa.

Poziția navei „Even Given”

La momentul eșuării, nava portcontainer „Ever Given” (IMO: 9811000) înmatriculată în Panama, operată de compania de transport maritim Evergreen Marine, venea din China și se îndrepta spre orașul port Rotterdam din Olanda, fiind în tranzit în partea de Nord a Canalului în drum spre Mediterana.

Nava de 200.000 de tone, construită în 2018, de 400 m lungime și 59 m lățime, blocheză în acest moment ambele sensuri ale Suezului, iar experții avertizează că procesul de ranfluarea ar putea dura câteva zile.

Nava „Even Given” – sursa: BBC

Categorii:ȘTIRI

Etichetat ca:, ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.