Istorie

Aurel Vlaicu a construit primul avion metalic din lume

Istoria aviației menționează la loc de frunte numele lui Aurel Vlaicu, printre pionierii zborului la bordul aparatelor cu motor. Constructor al unor avioane unice prin caracteristici, în epoca de la începutul secolului 20, el este considerat făuritorul primului avion metalic din lume (Vlaicu III).

SovRomTransport, înființată de Stalin și desființată de Hrușciov

În primăvara anului 1945, după ce Moscova și-a asigurat controlul scenei politice din România, sunt puse bazele fondării unor societăţi mixte româno-sovietice. Prin intermediul acestor entități, URSS urmărea controlul şi exploatarea economiei românești, depă cum a procedat și-n celelalte state socialiste. Așa începe istoria Sovromtransport

Prezentarea Ucrainei în almanahul URSS din 1988

Avem mai jos prezentarea Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene realizată în 1988 de agenția rusă de presă „Novosti” cu sediul la Mocova (actula „RIA Novosti”), și publicată în Almanahul „U.R.S.S. ’88”

Comerțul în Marea Neagră acum 235 de ani

Informații prețioase asupra vieții economice din principatele române din a doua jumătate a Secolului al XVIII-lea ne oferă lucrarea intitulată Traité sur le commerce de la Mer Noire (Tratat asupra comerțului din Marea Neagră), apărută la Paris, în 1787, lucrare aflată în prezent în fondul de carte rară al Bibliotecii Județene „I.N. Roman” din Constanța.

Ziua în care Marina Română le-a scos rușilor războiul din cap: „Echipaj, ocupați posturile de luptă”

“Tov. Stalin a hotărât executarea de lovituri asupra Constanței cu flota și aviația. Raportați când sunteți gata să executați o lovitură în comun.” Acesta a fost ordinul, din 23 iunie 1941, primit de Contraamiralul Filipp S. Okteabrski, comandatul Flotei Sovietice din Marea Neagră. Constanța trebuia bombardată de navele rusești, sprijinite de aviația maritimă.

Așa a apărut marina noastră – Ștefan cel Mare primul armator român

Aria carpato-danubiano-pontică a oferit din preistorie condiţii ideale pentru o economie complementară ca bază materială a evoluţiei sociale; reţeaua râurilor interioare, dispusă radial, întăreşte această unitate, înlesnind totodată circulaţia umană precum şi cea a bunurilor materiale şi spirituale. Situat în culoarul dintre Marea Baltică şi Marea Neagră acest spaţiu a fost permanent o punte de…

Încarc…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Totul a pornit din apă

Apa a atras oamenii încă din cele mai îndepărtate timpuri. Regiunile scăldate de apele lacurilor, râurilor, fluviilor și mărilor, au fost întotdeauna bogat populate, iar cele mai multe au devenit leagănul civilizației noastre.

Trecerea de la copacul prăvălit în apă, la nava supusă voinței omului s-a petrecut în decursul a mii de ani. Legat sufletește și protejat de mica sa ambarcațiune, omul avea să învingă stihiile dezlănțuite ale naturii prin curaj, tenacitate și inventivitate.

Te abonezi aici

și vei primi ultimele materiale publicate despre istoria marinei