DeMediciISTORIE

Banii și Dumnezeu: În ce ai încredere ?

Atunci când primești bani, de fapt, nu ești plătit. Este doar o iluzie. Banii reprezintă numai o promisiune de plată. De exemplu, atunci când primim salariul în bani, acceptăm faptul că în viitor vom putea schimba bancnotele pe bunuri și servicii. Este deci o chestiune de încredere să primești bani. Trebuie să ai incredere în banctota primită. Daca nu ai încredere, pur și simplu vei cere altceva la schimb și nu vei accepta banii ca formă de plată.

Credem în Dumnezeu. Avem încredere în bani.

Iar dacă tot vorbim de încredere, un exemplu concret și grăitor este bancnota de 10 Dolari Americani pe spatele cărei scrie „IN GOD WE TRUST”, adică „avem încredere în Dumnezeu.” Întrebarea este dacă atunci când privești o bancnotă te gândești de fapt la Dumnezeu? Evident că nu! Dar este aceasta o problemă de încredere ? Da ! Dacă nu avem încredere în bani, atunci banii nu mai au valoare. Banii sunt valoroși și pot fi schimbați pe bunuri și servicii cât timp oamenii au încredere în bani. Probabil toată lumea a auzit la televizor expresia „investitorii și-au pierdut încrederea”, iar moneda națională se depreciază în raport cu alte valute. Pe scurt, nu primești nimic dar trebuie să ai încredere.

În ziua de azi oamenii au mare încredere în bancnote iar în ultimii ani au chiar încredere în banii pe care nici măcar nu-i pot vedea și mă refer la banii electronici sau chiar în criptomonede. Toată lumea se mulțumește să vadă o cifră electronică pe monitorul smart-phone-ului sau o cifră tipărită pe o bucată de hârtie numită Extras de Cont. Pare o nebunie pâna la urmă să ai încredere în ceva ce nici macar nu poți ține în mână. Nu știu dacă la un divorț de exemplu poți avea încredere în ce spune avocatul sau în ce-ți promite fostul soț, însă cu siguranță oricine ar avea încredere într-un transfer bancar cu multe cifre. Cu alte cuvinte , avem mai multă încredere în sistemul financiar decât în oamenii de lângă noi. Este bizar sau nu?!

Istoria împrumutului (creditului)

Dacă tot avem încredere în bani, atunci putem transfera încrederea între noi? Păi exact așa s-a născut și ideea că poți împrumuta azi niște bani cu promisiunea că-i vei primi înapoi în viitor, eventual și cu o dobândă. Este ciudat, dar asta se traduce cam așa: Îți dau niște bani (adica îți promit ceva) iar tu la rândul tău accepți promisiunea mea (adică banii) ți-mi promiți mai departe că-mi vei restituii promisiunea (banii împrumutați) la care vei adăuga o nouă promisiune (adică dobânda). În final ne promitem reciproc ceva și cam atât. Cuvântul CREDIT se trage din latinescul CREDO , care înseamnă „EU CRED CĂ.”

Istoria contabilității

Pe continentul european banii au început sa fie calculați (sau cum spunem noi azi contabilizați) pentru prima dată în jurul anului 1210 de către matematicianul italian Leonardo Pisano Bigollo cunoscut și ca Leonardo din Pisa. La momentul respectiv în Europa se utiliza pe scară largă sistemul de cifre romane (I, II, III, IV, V.. ) în timp ce India folosea deja sistemul bazat pe cifre arabe, cele folosite de noi în prezent (1,2,3,4,5.. ). Pentru a ușura calcularea mărfurilor tranzacționate (schimbate) Leonardo din Pisa a implementat sistemul numeric Indo-Arabic bazat pe matematica indiană. Reorganizarea aritmeticii cu numere Indo-Arabice a ușurat cu mult calculele făcute pâna atunci cu ajutorul cifrelor romane. În felul acesta și pentru prima dată în Europa, contabilitatea a devenit o practică în afaceri. Așa s-a ajuns la calcularea exactă a profiturilor obținute din afaceri.

Istoria Profitului în afaceri

Încă din cele mai vechi timpuri se obișnuia ca o parte din marfa vândută să revină tot vânzătorului. Adică, atunci când comanzi 10 saci cu cafea lași celui care ți-a vândut marfa o mică parte (un procent) din marfă, și-n felul aceste achiți serviciul prestat. La 10 saci de cafea achiziționați, vânzatorul primea de la cumparator 5 kg, adică jumătate de kilogram din fiecare sac. În momentul în care matematica a început să opereze cu cifre indo-arabe, calculele se puteau face mult mai rapid cu ajutorul unui ABAC și atunci schimbul marfă-bani a devenit ușor de calculat. În loc să lași comerciantului o parte din marfă drept profit (interes) a devenit mai simplu să ridici toată marfa și să-i plătești profitul în bani (suma fiind calculabilă în câteva secunde). Așa a apărut profitul în bani precum și contabilizarea acestuia. Matematica cu ajutorul sistemului numeric indo-arab aplicată pe regulile comerțului a dus la sistemul de afaceri complex utilizat în prezent de toată civilizația umană.

De la Bani și Profit, la împrumutul financiar

În perioada în care matematicianul Leonardo din Pisa a implementat în Europa sistemul numeric indo-arab, creștinii considerau un păcat să pretinzi sau să aplici Profit pe o marfă sau pe un serviciu. Cu alte cuvinte Profitul era interzis! Împrumutul și profitul erau practici ilegale pentru care biserica te putea condamna la moarte. Primii care au dat împrumuturi în bani au fost evreii, însă numai celor de aceeași religie, deci tot evreilor. Societatea europeană creștină nu dorea să admită practica împrumutului și din acest motiv evreii au fost excluși sau marginalizați. Astfel au fost asociați, cel puțin la nivel de imagine, evreii cu banii și-n final cu sistemul financiar modern.

Istoria sistemului bancar

Indiferent că utilizați un dicționar sau serviciul Google Translate, cuvântul bancheri veți observa este identic atât în româna cât și în italiană. Cuvântul bancheri a apărut în italia, la Veneția. Primii evei care au început să împrumute bani în Europa, mai exact la Veneția, făceau înțelegerile așezați pe niște băncuțe în spatele meselor și din acest motiv li se spunea bancherii.

Bancherii venețieni

Prima bancă modernă din Europa a fost înființată în Italia, la Florența, de familia deMedici. Întemeietorul dinastiei financiare deMedici a fost Giovanni di Bicci deMedici, cel care a pus bazele Băncii Medici la Florența în anul 1937. Fac o mică paranteză pentru artiști: Domnilor și doamnelor Renașterea s-a făcut cu bani nu cu sufletul !

Problema principală atunci când împrumuți cuiva niște bani este metoda prin care poți sa-i mai și recuperezi. Cu alte cuvinte ,orice bancă se expune unui risc atunci când dă bani cu împrumut. Ei bine, în 1937 familia deMedici a reușit să găsească soluția pentru acoperirea acestui risc prin diversificarea investițiilor. DeMedici și-au dat seama că nu poți face afaceri profitabile și sigure cât timp nu împarți riscul și cu alții. De la împrumuturile simple la care se aplica o dobândă, Banca Medici a implementat investițiile mixte, adică a început să împrumute multe persoane din zone diferite, cu sume diferite, aplicând condiții diferite. În felul acesta, prin diversificarea portofoliului, Medici a devenit o adevarată instituție de credit stabilă. Acesta a fost primul pas important în dezvoltarea sistemului bancar modern, numit azi „BANKING.”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.